− Jeg bakte eplepai til publikum

Som for de fleste andre artister begynte karrieren til Ida Maria (34) med beinhard egeninnsats og lavt budsjett.

(Foto: Kim Erlandsen/P3)

− Jeg fikk helt sjokk første gang jeg fikk betalt for å synge, og ville nesten gi pengene tilbake, men etterhvert så skjønte jeg at folk likte det jeg gjorde, så da ble jeg litt roligere.

Det er rart å tenke på at det allerede har gått mer enn 10 år siden Ida Maria Børli Sivertsen slo gjennom med et brak med låten «Oh my God». For de litt yngre Frifond-søkerne er hun kanskje best kjent som deltaker i den norske finalen i Melodi Grand Prix i 2018, eller som semifinalist i Stjernekamp i 2017, men hun er altså en vaskeekte punkrockdiva. Ikke minst har hun vært en av Norges hotteste musikalske eksportartikler, og turnert over hele verden.

Hva gjorde du for å promotere deg selv før du fikk platekontrakt og hele pakken?

− Jeg gjorde alt mulig rart, bakte eplepai til mine første publikummere, og lånte kopimaskinen på skolen til å trykke opp plakater, la ut musikken på Internett og gikk rundt med flyers, forteller hun.

Egeninnsatsen må ha hjulpet en god del på oppmerksomheten, for i 2008 vant Ida Maria Statoil-stipendet på 800 000 kroner, i tillegg til Alarmprisen, uten å ha gitt et eneste album. Platen «Fortress ‘Round my Head» kom riktignok litt senere på året og solgte raskt til gull (20 000 fysiske eksemplarer). 

Frifond-midler hadde nok en begrenset rolle i gjennombruddet hennes, men hun husker godt at hun og bandet mottok støtte i 2006, bare ikke hva hun brukte pengene på. 

− Det husker jeg faktisk ikke! Det er litt sprøtt! Men Frifond er veldig bra, og er flinke til å støtte ungdom når man har prosjekter på gang. Det er lurt å sette opp budsjett og få en gjeng med seg!

Nå om dagen lever Ida Maria et litt roligere liv på hjemplassen Nesna, og virker ganske så fornøyd med det. 

− Hverdagen min er ganske spennende og variert, og jeg gjør alt fra å være mamma til å spille konserter, lager og spiller inn musikk, og koser meg med alt som er kreativt.

Hvordan går du frem når du lager låter?

− Det finnes ingen eksakt fremgangsmåte for det. Jeg mener at det viktigste er å huske på at en låt består av mange deler: Tekst, melodi, akkorder, rytme, og man kan begynne i hvilken som helst ende. Ett riff, en tekstidé, og så bygger man videre på det som man liker selv. 

Hva er planene for 2019?

− Jeg skal slippe en ny singel som heter Comfort Song og gi ut en EP, og så skal jeg dra til Los Angeles og spille in ny musikk med en dritkul produsent, spille på sommerfestivaler rundt omkring i Norge, og så skal jeg henge masse med sønnen min og kjæresten min, og antakeligvis male huset. Og kanskje vi bygger ei badstu i hagen. 

Har du en idé du trenger penger til?

Vi støtter grupper som vil starte et prosjekt i nærområdet sitt. Sjekk om du kan få støtte under.

Jeg vil søke støtte for å

Gå videre