Hva er det med Frifond og enkeltpersonforetak?

Frifond støtter ikke prosjekter som er organisert gjennom enkeltpersonforetak, men hvorfor ikke?

Det er lett å bli forvirra, si.

retningslinjene til Frifond står det at man ikke kan få støtte til (…) bedrifter (aksjeselskap, ansvarlige selskap, enkeltpersonforetak e.a.), stiftelser, samvirker eller andelslag.

Må være frivillig og demokratisk

Det er mange som har lyst på Frifond-støtte som er organisert som et enkeltpersonforetak, eller har et enkeltpersonforetak tilknyttet gruppen sin. Det gjelder blant annet mange som driver med film- og videoproduksjon, men også mange andre grupper og prosjekter.

Vi i Frifond støtter frivillige og demokratiske barne- og ungdomsgrupper, og enkeltpersonforetak er verken grunnleggende frivillig eller grunnleggende demokratiske. Det er også grunnen til at vi ikke støtter prosjekter som er organisert gjennom enkeltpersonforetak, selv om gruppen kanskje oppfyller mange av de andre kravene for å få støtte.

Trenger ikke være registrert i Brønnøysundregisteret

Noe av det fineste med Frifond er at dere ikke trenger å være registrert noe sted for å få støtte. Dere må bare være en gruppe på tre eller flere.

Men hvis dere er registrert i Brønnøysundregisteret, er registrering som Forening, lag, innretning den eneste typen man kan være registrert som hvis man skal få støtte fra Frifond. Grupper som er registrert som for eksempel enkeltpersonforetak, bedrifter eller andelslag kan ikke få støtte fra Frifond.

Må være helt uavhengig

Kort oppsummert betyr dette at prosjekter som får støtte fra Frifond må være 100 prosent økonomisk, administrativt og organisatorisk uavhengig av enkeltpersonforetak for å få støtte.

Dette betyr at aktiviteten eller prosjektet ikke kan være arrangert av, produsert av eller på andre måter knytta til et enkeltpersonforetak. Dette innebærer også at økonomien ikke kan gå gjennom enkeltpersonforetaket, og at fakturaer og bilag ikke kan være adressert til et enkeltpersonforetak.

FEIL: Selv om det noen ganger kan være praktisk, er det viktig at fakturaer ikke er adressert til et enkeltpersonforetak.
RETT: Det er klart det er lov å betale bedrifter for å leie ting, for eksempel. Som privatperson.

Dersom vi finner koblinger til enkeltpersonforetak, er vi dessverre nødt til å kreve at dere betaler tilbake pengene dere har fått. Dette gjelder alle organisasjoner, foreninger og grupper som får støtte fra Frifond barn og unge, Frifond teater eller Frifond musikk.

Vi svarer gjerne på spørsmål om organisering av ulike grupper. Ta kontakt med oss hvis det er noe dere lurer på

Har du en idé du trenger penger til ?

Vi støtter grupper som vil starte et prosjekt i nærområdet sitt. Husk at dere ikke kan være organisert gjennom et enkeltpersonforetak!

Jeg vil søke støtte for å

Gå videre