Hva kan vi få støtte til under koronautbruddet?

De aller fleste Frifond-prosjekter kan gjøres som før. Men noen ting må man huske på.

Foto: Runa Andersen

Siden koronautbruddet startet i mars har det kommet mange ulike bestemmelser for hvor mange som kan møtes og hvilke forholdsregler man må ta, om man for eksempel vil arrangere et LAN, et kurs eller en konsert.

I denne artikkelen går vi gjennom hva dere må tenke på når dere planlegger et arrangement, og hvilke regler som gjelder.

Må alt være digitalt nå?

Svaret er nei. Selv om mange har fått øynene opp for at det er mulig å gjøre mye morsomt digitalt, er det andre ting som ikke lar seg gjøre uten at man treffes fysisk.

Noen ting må vi gjøre på nye måter. Men den gode nyheten er at de aller fleste Frifond-prosjekter kan fortsatt gjøres som før. Myndighetene ønsker at barn og unge fortsatt skal kunne gjøre aktiviteter som før, så langt det lar seg gjøre. Det ønsker vi også.

Felles for alle aktiviteter

Noen regler gjelder for alle, alltid. De er til gjengjeld veldig enkle:

  • Personer som er eller kan være smittet av korona, skal holde seg hjemme. Punktum.
  • Sørg for god hygiene. Vask hendene og ha et rent lokale.
  • Unngå fysisk nærkontakt når dere kan. Det betyr også klemming og håndhilsning.

I tillegg er det alltid bedre å gjøre ting ute enn inne. Les mer på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Når man er få

I Frifond får vi inn søknader om å lage musikkvideoer, bygge skateramper eller lekeparker, sette opp kunstutstillinger, og mye annet som ikke nødvendigvis krever at mange mennesker er sammen på samme tid. Aktiviteter som involverer få personer, er stort sett uproblematiske.

Husk på at aktiviteter med færre enn 20 personer på privat grunn “må tilrettelegges for at det kan være minst 1 meter mellom gjester som ikke tilhører samme husstand eller er tilsvarende nære”. Og “dersom personene i gruppen er barn/unge som omgås til vanlig, for eksempel en skoleklasse, treningsgruppe e.l. kan de fritas fra anbefalingen om å holde 1 meters avstand mens de utøver aktiviteten”. Avstandskravet er også lavere for barn og unge under 20 år.

Når man møtes skal man likevel være forsiktig og vise hensyn til de man er sammen med, blant annet ved å følge hovedreglene som er beskrevet ovenfor.

Når man er mange

Etter sommerferien er det mange ting som starter opp igjen. Linjeforeninger på høyskoler og universiteter kommer i gang, og mange er lystne på å lære seg noe nytt, ta opp igjen fritidsinteressene sine, eller bli kjent med nye mennesker.

Vi får inn mange søknader fra grupper som ønsker å arrangere sammenkomster av ulike slag, hvor flere enn 20 mennesker møtes samtidig. Det er fortsatt mulig å gjøre. Men det stiller litt større krav til dere som arrangerer:

Hva om reglene endres?

Hva skjer om dere har planlagt et større arrangement, samtidig som koronasituasjonen forverrer seg og reglene for hvor mange som kan møtes blir strengere? Det er ikke helt utenkelig, og vi kan ikke vite sikkert hva høsten bringer. Men det bør ikke stikke kjepper i hjulene for å planlegge aktiviteter.

Dersom dere i god tro har brukt penger på en aktivitet som må avlyses på grunn av viruset, så krever vi ikke tilbake det som er brukt.

Lurer dere på noe mer?

Vi i Frifond er verken smitteverneksperter eller direkte ansvarlige for aktivitetene dere gjennomfører. Vi bare liker å gi bort penger til morsomme (og trygge) prosjekter. I teksten er det lenket til gode nettsider hvor dere kan finne mer informasjon.

Har du en idé du trenger penger til?

Vi støtter grupper som vil starte et prosjekt i nærområdet sitt. Sjekk om du kan få støtte under.

Jeg vil søke støtte for å

Gå videre