Frifond-støttet kortfilm mottok åtte priser

Frifond gir hvert år støtte til en rekke filmprosjekter rundt om i landet. Vi har støttet alt fra skrekkfilmer, actionfilmer, komedier, drama og dokumentarer til musikkvideoer, kunstfilmer og dansevideoer.

Not quite lost

En av filmene som har mottatt støtte fra Frifond er den 11 minutter lange kortfilmen Not quite lost. Gjengen fra Flateby og Oslo med Kristian Repshus (21) og Patrick Jacobsen (21) i spissen hadde en historie de ønsket å fortelle. I alt var 11 personer involvert i å lage filmen. For å kunne fortelle historien på en troverdig måte og for at resultatet skulle blir så bra som mulig søkte de om støtte fra Frifond. Støtten ble brukt på leie av nødvendig filmutstyr, transport av utstyret og mat under innspillingsdagene.

Under innspilling av en av scenene i filmen. Foto: Patrick Jacobsen

Uten å spolere for mye, handler filmen om en person som har tatt noen feil valg i livet etter en traumatisk hendelse. Man får etter hvert innblikk i tankene hans, og noen svar på hvorfor han oppfører seg som han gjør. Filmen starter på et mørkt sted, men litt etter litt går karakterens situasjon mot det bedre. Gruppa ønsket å etterlate seerne med en følelse av håp, og et budskap man kunne ta med seg videre i eget liv.

Det er mye som må være på plass under en filminnspilling. Foto: Jean Nicolai Danielsen

Over all forventing

Filmen er spilt inn på engelsk, og sendt til en rekke filmfestivaler i utlandet. Etter å ha fått en rekke nominasjoner fikk de hele åtte priser. Blant annet for beste skuespiller, beste regi og beste redigering.

Gruppa har lært mye gjennom prosessen, og de gode tilbakemeldingene har skapt stor motivasjon hos de unge filmskaperne. Planen videre er å lage større og større prosjekter, og se hvor langt de kan nå.

Kortfilmen kan dere se her.

Foto: Ali Sultan Arshad

Drømmer dere om å lage deres egen film?

Det er ikke gratis å lage film. Frifond kan ikke hjelpe dere med kjøp av filmutstyr, men vi kan gi dere støtte til å leie filmutstyret dere trenger. I tillegg trenger dere kanskje å leie location? Mat og drikke under innspillingsdagene? Rekvisitter, sminke og kostymer? Bil til å frakte utstyr? Alt dette kan dere søke om støtte til fra Frifond!

Noen ting det er viktig å huske på:

  • For å søke Frifond må man være en gruppe på minimum tre personer, og 1/3 av gruppa som søker må være under 26 år.
  • Frifond kan ikke gi støtte til enkeltpersonforetak eller bedrifter. Dersom noen i gruppa har dette, må det holdes helt utenfor filmen dere søker om støtte til.
  • Frifond gir støtte til lokal aktivitet. Det betyr at dere må lage filmen i den kommunen dere bor.
  • Frifond gir støtte til frivillig aktivitet. Det betyr at dere ikke kan betale noen for å lage filmen for dere.

Spørsmål? Ta kontakt med oss på hei@frifond.no.

Enebakk barne- og ungdomsteater

To heldige Frifond-utsendinger kjente at julestemningen kom sigende allerede på bussturen ut til Enebakk. Snøen dalte over hustakene langs veien, og Oslo-grytas mas og kjas var som en fjern drøm da vi gikk av bussen på Flatebysenteret. Vel fremme på huset ble vi ønsket hjertelig velkommen. Da vi hadde kommet oss gjennom kioskkøen og kjøpt hver vår hjemmelagde godtepose, var det ingen tvil om at begge to var klare for å møte fjøsnissen.

Rock’n’roll og familiedrama

Og fjøsnissen dukka opp. En hel haug av dem, faktisk! To timer senere hadde de flinke skuespillerne i Enebakk barne- og ungdomsteater tatt oss gjennom en morsom historie med alt man kan ønske seg av rock’n’roll, familiedrama og julestemning! Skuespillerne på scenen var fra 9 til 57 år gamle, og imponerte med sangnumre, dans og replikker som satt akkurat som de skulle.

Fra venstre: Styreleder Randi Bjørkelid, koreograf, regiassistent og nisse-borgermester Anne Opheim og regissør Ken Dahle.

Studerer teater videre

Etter forestillingen fikk vi en prat med tre av personene bak teateret, nemlig regissør Ken Dahle, Randi Bjørkelid som er styreleder i teateret, og Anne Opheim som var både koreograf, regiassistent og borgermester i stykket.

Dahle startet opp teateret i 2003, og holder koken selv om det er mange år siden hans barn var ferdige i teateret. Årsaken er det gode miljøet, og at det er gøy å jobbe med unge mennesker som utvikler seg.

– Det er flott at mange av de som har vært med i teateret opp gjennom årene har studert teater videre, både på videregående skole og høyskolenivå, sier han.

Alle får bli med

Bjørkelid er begeistret for jobben Dahle gjør som regissør.

– Han er unik i at han er flink til å jobbe med hvert barn, og gir dem utfordringer og utvikler dem, sier hun.

Hun trekker også frem det gode miljøet i gruppa. Det er ikke noe som er selvsagt, men noe de er flinke til å jobbe med i teateret. Nettopp det å være et inkluderende og utviklende miljø er en grunntanke i teaterlaget.

– Vi har audition, men alle får bli med, så lenge de tør å stå på scenen, sier Bjørkelid.

Også Opheim trekker fram fellesskapet som den viktigste grunnen til å være med i år etter år.

– Men alle som har lyst til å bli gode skuespillere, får lov til det, sier hun.

Hun har vært medlem i EBU siden 2010. I tillegg synes hun det er veldig gøy med kombinasjonen teater, dans og musikk som Enebakk barne- og ungdomsteater stort sett driver med. Det er det vanskelig å være uenig i!

#Metoo-teater med midler fra Frifond

Scenelusa Produksjoner fikk i 2018 støtte fra Frifond teater for å sette opp stykket «I grenseland» på Rampelysfestivalen. «I grenseland» er et teaterprosjekt som utforsker hvordan man kan ta opp et vanskelig tema, som #metoo, med teater som uttrykksform. Deltakerne er ungdommer i alderen 13-20 år og aktive skapere av forestillingen ved å utforske egne og andres historier, refleksjoner og tanker rundt grensesetting, gråsoner, maktbalanser og kjønnsroller.

Produsent Anna Opland Stenersen, forteller at Frifond-midlene har gitt dem mulighet til å arrangere teaterworkshop for barn og ungdom.

– Pengene ble brukt til å gjennomføre arrangementer, blant annet til øvelser, lys, lyd, teknikk og honorar til instruktører. Uten penger er det vært vanskelig å få til noe, så vi er avhengige av hjelp til finansiering, sier Stenersen.

Rampelysfestivalen 2019 samler 23 teatergrupper på Vega scene i Oslo mellom 3. til 12. mai og er Norges største teaterfestival for og med barn. Sjekk ut rampelysfestivalen.no for program!

Days of August

Sommeren 2018 ønsket tre gutter fra Stavanger å starte et band. Days of August består av Mathias Helvig (20), Espen Alsvik (20) og Christian Brambo (22).

Første utgivelse

Bandet søkte støtte fra Frifond musikk til sin første utgivelse, som resulterte i EP-en After Twelwe. Tekstene handler om forskjellige sider ved livet og musikken gjenspeiler sene sommerdager i august hvor en setter livet i perspektiv, sier Helvig.

Bandet fikk støtte til å gi ut musikken på digitale strømmetjenester, promotering og mastering av de fire sangene.

 

–  Støtten fra Frifond fikk ting i gang

Etter utgivelsen av EP-en har ting skjedd. Helvig sier at støtten fra Frifond har bidratt til at bandet har kunnet fortsette å jobbe videre med musikken. De har nylig gitt ut sitt debut-album Staring Empty at the Moon, og fått gode tilbakemeldinger.

Strandbuen avis skriver i en anmeldelse av gruppas nye album at musikken deres er  «vakker, vemodig og avslappende». Bandet har også fått flere spillejobber etter den første utgivelsen, i mai kan du oppleve de på Parkteatret i Oslo. På spillestedets nettside beskrives musikken som «en unik sound med drømmende harmoniske lydbilder og lengtende tekster».

Bandet ser lyst på fremtiden, og ser frem til å jobbe videre med musikken.

Her kan du høre «After Twelve EP»

 

 

Har du lyst å spille inn skive med ditt eget band? Eller kanskje noe helt annet? Send oss en søknad!  

Det hele startet som en gruppechat på Facebook

En gruppechat på Facebook ble til en strikkeklubb med 120 deltakere etter at Maren Irene Gåre Bakkevoll (21) og noen venner arrangerte strikkekafé med støtte fra Frifond barn og unge.

De forventet at 20 personer skulle delta, og håpet på 50, men da Strikkeklubben arrangerte strikkekafé i Tromsø sentrum, møtte hele 120 personer opp med strikkepinner. Målgruppa var unge i alderen 18-24 år, men folk i alle aldre møtte opp.

Stor suksess

Noen tok med seg egne strikkeprosjekter, mens andre hadde lite kjennskap til strikking fra før. Strikkeklubben hadde strikkepinner til utlån for de som ikke hadde utstyr selv og serverte pizza til de fremmøtte.

– Det er ikke alle som er så heldig å ha en bestemor eller mor som er flink til å strikke og kan lære bort. Det var fint å se folk hjelpe hverandre og dele tips og triks, sier Bakkevoll.

Åpent for alle

På strikkekaféen var det både erfarne og nye strikkere. Foto: Augusta Andreassen

Det hele startet som en gruppechat på Facebook hvor man kunne si ifra om man satt et sted og strikket, og ønsket selskap. Vennegjengen ville lage noe større, og kom opp med idéen om å arrangere en strikkekafé åpen for alle.

Gruppechatten som startet med kun et fåtall personer, rommer i dag 150 strikkeglade medlemmer. Strikkeklubben ønsker å gjenta suksessen, og kommer til å følge opp med flere arrangementer.

Frifond barn og unge

Søknaden om støtte til strikkekafé var Bakkevoll sin første Frifond-søknad.

– Søknadskjemaet var enkelt å fylle ut og det gikk ikke lang tid før vi fikk svar på søknaden. Det er enkelt å komme i kontakt med saksbehandler dersom man har spørsmål, sier Bakkevoll.

 

Vil du også ha penger til strikkekafé? Eller kanskje noe helt annet? Send oss en søknad!

Kortfilm om en ballerina under press

Filmgruppa har lånt et lokale av Høyskolen Kristiania til å vise frem filmen sin, og står ved inngangen når publikum kommer inn for å vise dem hvor de beste plassene er.

Fra venstre: Charléne Johansen (regi og manus), Ulrik Lohne Enersen (foto og co-produsent) og Lene Anita Sollie (manus og produsent). Foto: Frifond.

Veldig visuelt

Pointe handler om en ballettdanser som skal inn til audition. Det blir gjort tydelig at hun gruer seg og sliter med prestasjonsangst, noe som fører til at hun ikke viser noe glede over dansingen gjennom hele filmen.

Selv om gruppa har måttet holde innspillingen til én location så har de lykkes med å lage en veldig visuell film. De har turt å gå tett på og stole på skuespillerne sine. Det at skuespillerne klarer å levere såpass uttrykksfulle prestasjoner gjør at de bærer en film som ikke har hatt muligheten til å bruke hele den bredden av virkemidler som er tilgjengelig for produksjoner med større budsjett. Slik viser filmen godt hvilke muligheter det er som ligger i små budsjetter.

Lang prosess

Det har tatt lenger tid å lage filmen enn planlagt, men filmskaperne sier de har lært mye av prosessen. Mye ved prosjektet endret seg underveis, noe de har oppdatert Frifond om fortløpende.

De sier de ble møtt med raske tilbakemeldinger og mye forståelse, og at det er fint med en lavterskel støtteordning som unge filmskapere som ikke kan få midler fra de profesjonelle støtteordningene kan søke på. De vet ikke hvordan de skulle ha laget filmen uten. Frifond heier på unge filmskapere!

Skyggelandet på Modalen barneteater

Gjengen i Modalen barneteater holder til i en av landets minste kommuner, Modalen, som ligger nord i Hordaland. De ønsker at teateret skal være med på å bygge broer mellom folk i kommunen. Alle som vil kan få være med og de skriver stykkene sine selv.

Den siste forestillingen de satte opp med støtte fra Frifond teater heter Skatten i skuggelandet.

Alveprinsesser, bortgjemte skatter og sinte dronninger

Stykket handlet om en forlatt, liten dal der det bor to alvedronninger. De to er søstre og bitre fiender, som i sin vrede delt dalen i to, skyggesiden og solsiden.

Den blå dronningen styrer skyggesiden og den oransje dronningen styrer solsiden av dalen. Foto: Britt Farestveit

Dronningene har fem døtre hver, og de små alveprinsessene har ikke lov å snakke med hverandre. Møtes alveprinsessene på et sted hvor det er enten lys eller skygge, blir de alle til støv. Dronningene har imidlertid glemt grålysningen, så her møtes alle ti titt og ofte der de danser og synger og fester, som bare alver kan.

De gule alveprinsessene bor på solsiden av dalen, mens alveprinsessene kledd i lilla bor på skyggesiden. Foto: Britt Farestveit

Gode råd blir dyre

Inn i dalen vandrer plutselig tre unge menn –  de har hørt rykte om at det skal finnes en bortgjemt skatt i dalen, og er klare til å bruke alle tilgjengelige midler for å få tak i den.

De tre mennene har med seg sprengstoff, som de er klare til å bruke i jakten på den bortgjemte skatten. Foto: Britt Farestveit

Nå blir gode råd dyre for alveprinsessene – og jentene må redde dalen og samtidig hanskes med de to sjalu dronningmødrene sine.

Det viser seg at den sagnomsuste skatten slett ikke var en vanlig skatt. Skatten er selve godhetens kilde, som var blitt stengt da søstrene delte dalen i to. Sammen med guttene klarer alveprinsessene med list og lempe å gjenåpne godhetens kilde og få de to mødrene til å bli venner igjen.

Vennskapet seirer til slutt – både på og utenfor scenen. Foto: Britt Farestveit

– Mestringsglede

Kristin Helgadottir er en av initativtakerne bak forestillingen. Hun trekker fram mestringsfølelsen som en av de viktigste tingene barna sitter igjen med etter at forestillingen er ferdig.

– I denne forestillingen har barna vært deltakende i prosessen fra start til slutt. Mestringsgleden er stor når forestillingen er litt deres egen og de selv har fått være med på å sette premissene ut fra evner og forutsetninger, sier hun.

Forestillingen har vært et viktig bidrag til det lokale kulturtilbudet, og Helgadottir mener det ikke hadde vært mulig uten støtte fra Frifond, som de blant annet brukte på leie av lyd- og lysutstyr, kostymer og plakater til promotering av forestillingen.

– Støtten fra Frifond har alt å si, det hadde ikke gått uten!

Jubileumsfest med filmklubben

Forventningsfulle barn småløper frem og tilbake i gangen, mens lukta av nypoppet popcorn sprer seg ut over hele lokalet. Filmklubben skal feire 15-årsjubileum, med utdeling av vandrepokalen Gullkarpen og visning av filmen Katteprinsen.

Har vært med siden oppstarten

Innerst  i gangen sitter Kandida Zweng ved billettbordet. Hun har drevet filmklubben siden oppstarten for femten år siden. I år har de fire til fem filmkvelder i semesteret i tillegg til en årlig filmfestival. Årets filmfestival har vart i tre dager, og avsluttes med kveldens filmvisning.

Kandida Sweng er initiativtaker til filmklubben. Foto: Frifond

Det koster 20 kroner å komme inn hvis du ikke er medlem. For medlemmer er det helt gratis. Jentene som står først i køen vil betale med en 200-lapp. Det får de gjøre, men de må love å ha med et mindre beløp neste gang.

Klubben har blant annet fått støtte til innkjøp av billetter, og viser at du trenger ikke søke om mye penger for å ha et feiende flott Frifond-prosjekt på trappene.

Populært tilbud

Filmklubben holder til på Gamlebyen skole i Oslo, og er for barn i alderen åtte til tolv år. Det startet som et skoleprosjekt for femten år siden, men har med tiden blitt en selvstendig klubb. Kandida forteller at det er mye arbeid å holde klubben i gang, men at hun ikke har lyst til å slutte å gjøre noe som bringer så mye glede.

En periode var det så stor interesse for klubbens filmvisninger at det holdt på å bli uforsvarlig mange tilstede i lokalene. Da ble det innført en nedre aldersgrense. Tilbudet er fremdeles populært – nå kommer det mellom 40 og 60 barn på hver visning.

Utdeling av vandrepokal

Før dagens filmvisning er det prisutdeling. Siden klubben holder til i skolens lokale, får elevrådet på skolen holde kåring av årets beste elevproduserte film før kinoen.

Animasjonsfilmen Ørken stikker av med seieren. Den er produsert av tre sjetteklassinger og vant på grunn av sin bruk av morsomme animerte bevegelser.

Premien er kinobilletter og den svært høythengende vandrepokalen Gullkarpen – formet som intet mindre enn en gyllen karpefisk.

Gratisfestivalen Munkehagen i Stavanger

Festivalen Munkehagen er en gratisfestival i Stavanger, som i 2017 fikk støtte fra Frifond barn og unge.

– Årets Munkehagen var utrolig velykket. På tross av mye regn oppnådde vi ny rekord i antall publikum for tredje året på rad: 2000 mennesker var innom. Vi hadde også enda flere frivillige enn noensinne, skriver initiativtakerene om årets festival.

Ifølge arrangørene hadde de over 50 forskjellige unge kunstnere som presenterte kunsten sin rundt omkring i parken – som driver med alt fra musikk til billedkunst, yoga og grafitti.

Foto: Munkehagen

Feiring av Ugandas nasjonaldag

Uganda har nasjonaldag 9. oktober, og i forbindelse med den samlet Uganda Association in Norway 350 personer til storslått feiring på biblioteket på Schous plass i Oslo.

Med tradisjonell ugandisk underholdning, mat og kaker ble feiringen en suksess for både små og store. Arrangørene beskriver arrangementet som svært vellykket, og en flott mulighet til å bygge samhold i det ugandiske miljøet i Oslo og Akerhus.

Foto: Iselin T. Rathke