Skyggelandet på Modalen barneteater

Gjengen i Modalen barneteater holder til i en av landets minste kommuner og skriver stykkene sine selv.

Foto: Britt Farestveit

Kort om prosjektet

Når

Juni 2017

Hvor

Modalen, Hordaland

Hva

Teaterforestilling

Fikk støtte fra

Frifond teater

Hvor mye

-

Litt om gruppa

20 barn og voksne fra hele kommunen

Gjengen i Modalen barneteater holder til i en av landets minste kommuner, Modalen, som ligger nord i Hordaland. De ønsker at teateret skal være med på å bygge broer mellom folk i kommunen. Alle som vil kan få være med og de skriver stykkene sine selv.

Den siste forestillingen de satte opp med støtte fra Frifond teater heter Skatten i skuggelandet.

Alveprinsesser, bortgjemte skatter og sinte dronninger

Stykket handlet om en forlatt, liten dal der det bor to alvedronninger. De to er søstre og bitre fiender, som i sin vrede delt dalen i to, skyggesiden og solsiden.

Den blå dronningen styrer skyggesiden og den oransje dronningen styrer solsiden av dalen. Foto: Britt Farestveit

Dronningene har fem døtre hver, og de små alveprinsessene har ikke lov å snakke med hverandre. Møtes alveprinsessene på et sted hvor det er enten lys eller skygge, blir de alle til støv. Dronningene har imidlertid glemt grålysningen, så her møtes alle ti titt og ofte der de danser og synger og fester, som bare alver kan.

De gule alveprinsessene bor på solsiden av dalen, mens alveprinsessene kledd i lilla bor på skyggesiden. Foto: Britt Farestveit

Gode råd blir dyre

Inn i dalen vandrer plutselig tre unge menn –  de har hørt rykte om at det skal finnes en bortgjemt skatt i dalen, og er klare til å bruke alle tilgjengelige midler for å få tak i den.

De tre mennene har med seg sprengstoff, som de er klare til å bruke i jakten på den bortgjemte skatten. Foto: Britt Farestveit

Nå blir gode råd dyre for alveprinsessene – og jentene må redde dalen og samtidig hanskes med de to sjalu dronningmødrene sine.

Det viser seg at den sagnomsuste skatten slett ikke var en vanlig skatt. Skatten er selve godhetens kilde, som var blitt stengt da søstrene delte dalen i to. Sammen med guttene klarer alveprinsessene med list og lempe å gjenåpne godhetens kilde og få de to mødrene til å bli venner igjen.

Vennskapet seirer til slutt – både på og utenfor scenen. Foto: Britt Farestveit

– Mestringsglede

Kristin Helgadottir er en av initativtakerne bak forestillingen. Hun trekker fram mestringsfølelsen som en av de viktigste tingene barna sitter igjen med etter at forestillingen er ferdig.

– I denne forestillingen har barna vært deltakende i prosessen fra start til slutt. Mestringsgleden er stor når forestillingen er litt deres egen og de selv har fått være med på å sette premissene ut fra evner og forutsetninger, sier hun.

Forestillingen har vært et viktig bidrag til det lokale kulturtilbudet, og Helgadottir mener det ikke hadde vært mulig uten støtte fra Frifond, som de blant annet brukte på leie av lyd- og lysutstyr, kostymer og plakater til promotering av forestillingen.

– Støtten fra Frifond har alt å si, det hadde ikke gått uten!

Vil dere også sette opp en lokal teaterforestilling?

Vi støtter grupper som vil sette opp teaterforestillinger av, med og for barn og unge. Sjekk om dere kan få støtte til deres forestilling:

Jeg vil søke støtte for å

Gå videre