Frifond gjennom 20 år

Denne uka feirer Frifond 20 år. Les om de utrolig varierte prosjektene som vi har støttet i løpet av de to siste tiårene.

Også nettsidene har utviklet seg de siste 20 årene.

For å styrke lokalplanet i barne- og ungdomsorganisasjonene ble støtteordningen Frifond opprettet av Stortinget i juni 2000. De første tildelingene ble foretatt høsten samme år. 

I de 20 årene som har gått siden har Frifond delt ut over 3 milliarder kroner:

  • Frifond barn og unge har delt ut over 221 millioner kroner til over 18 000 prosjekter
  • Frifond musikk har delt ut over 151 millioner kroner til nesten 27 000 musikkgrupper
  • Frifond teater har siden 2014 delt ut over 36,5 millioner kroner til over 1200 teaterstykker
  • Frifond organisajon har delt ut over 2,6 milliarder kroner

Hva har pengene gått til?

Frifond deler ut midler til barn og unge og er delt inn i tre kategorier: Frifond teater, Frifond musikk og Frifond barn og unge. Der Frifond teater støtter frivillige prosjekter i grupper som ønsker å drive ulike former for teateraktiviteter, og Frifond musikk fordeler midler til musikkinteresserte grupper, støtter Frifond barn og unge lokale prosjekter av, for og med barn og unge over hele landet.

Det gjør at variasjonen i hvilke grupper som har fått tildelinger har variert stort de siste 20 årene.

I 2011 fikk for eksempel Friluftskurs for døvblinde støtte. De ønsket å skape sanseopplevelser for de som ikke kan se og høre gjennom fysisk aktivitet for naturen kjennes på kroppen – og på programmet stod blant annet rafting, kanotur, vandreturer i fjellet og ridning.

Utenfor Klubba fritidsklubb i Ebbestad ble det i 2012 satt opp ny skatepark i forbindelse med klubbens 25 års jubileum. Denne ble oppført med støtte fra Frifond.

I 2013 ga Frifond støtte til utgivelse av bok. «Min lille bokdrøm» var bokprosjektet til skriveinteresserte Maja Samsonstuen. Andre likesinnede i Eidskog kunne sende inn sine tekster for å dermed komme på trykk.

Dansegruppa Reloaded fikk støtte fra Frifond for å sette opp danseforestilling på Sola kulturhus i 2013. Samme år åpnet også Teknikerhuset i Horten felleshagen. Dette var et initativ for å gi barn og unge som gruer seg til sommerferien en bedre ferie – ved å skape et samlingssted, der folk kan tilbringe tid sammen, rote i jorda, luke, drikke te og skravle. Tiltaket fikk skryt av både UNICEF og daværende barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen. Felleshagen ble opprettet med støtte fra Frifond.

NM i rumpeldunk
NM i rumpeldunk i 2014.

I 2014 ble det arrangert NM i rumpeldunk i ekte Harry Potter-stil. Blant annet så deltok Oslo Katedralskole, NTNU og UIO deltok. I dag finnes det åtte rumpeldunk-lag tilknyttet Norges rumpeldunkforbund – og NM i 2020 skulle etter planen vært arrangert i april.

Teatergruppa Vrangforestilling satte i 2015 opp stykket Haugtussa. Det 125 år gamle verket skrevet av Arne Garborg handler om Veslemøy som etter å ha blitt oppsøkt av sin avdøde søster kan se gjenferd, spøkelser, tusser og troll – og får dermed navnet Haugtussa. Vrangforestilling tok vare på mye av Garborgs rim og rytmer, men ville gjøre historien lettere tilgjengelig – og gruppa ble støttet av Frifond teater.

I 2016 kom denne musikkvideoen ut – lagd av My Yellow House og støttet av Frifond.

Northcon ble arrangert for første gang i 2017 i Bodø. Mange Cosplay-interesserte ungdommer dukket opp på arrangementet der de blant annet kunne få kurs i hvilke sminke de burde bruke og hvordan de syr sitt eget kosyme. Og for dem som ikke vet det – Cosplay er en hobby fra japan der deltakerne kler seg ut som bestemte rollefigurer fra dataspill, filmer, popkultur eller TV-serier.

Ny lekeplass for Vikemarka Velforening.
Både små og store bidrar når det skal lages ny lekeplass.

Vikemarka Velforening fikk i 2018 støtte av Frifond til å lage en ny lekeplass. Samme år satte teatergruppa Snøfnuggene opp forestillingen «Snøvhit, lykkelig i alle sine dager?». Dette er fortellingen om Snøhvit og prinsens nye liv etter at eventyret til brødrene Grimm slutter. Forestillingen ble en suksess, og fikk støtte av Frifond teater.

Det ble en del presseoppslag i 2019 da Adam Fedorcsak og Even Ydstie Johnsen fikk støtte av Frifond for å teste kebab. Gjennom et nøye planlagt opplegg testet de kebab på 16 forskjellige steder i Oslo. Hver gang tok de med seg 15 nye testere, og skrev artikkel om hvert spisested. Hele rangeringslisten kan du lese her.

Gjennom 20 år har nesten 27 000 musikkgrupper fått støtte av Frifond musikk. Flere av disse er kjente navn også i dag:

  • Ida Maria
  • Highasakite
  • Kajander
  • Daniel Kvammen
  • John Olav Nilsen og Gjengen
  • Kvelertak
  • Sondre Justad
  • Katzenjammer
  • Linnea Dale band
  • Margaret Berger
Oberst
Oberst er blant bandene som har fått støtte fra Frifond.

Frifond organisasjon

I tillegg til å gi støtte til prosjekter gjennom Frifond barn og unge, Frifond teater og Frifond musikk gir vi også tilskudd til sentralleddet i landsdekkende, frivillige og demokratiske organisasjoner med barne- og ungdomsaktivitet.

Siden oppstarten i 2000 har de fleste av de store tradisjonelle barne- og ungdomsorganisasjonene, som 4H, Noregs Ungdomslag og Norges speiderforbund, vært inne i ordningen. Siden har de blitt fulgt av en rekke mindre organisasjoner og i 2019 fikk hele 94 organisasjoner tilsagn om støtte fra Frifond organisasjon.

Roverne i Askerspeiderne tilhørende KFUK-KFUM-speiderne prøver seg på ridderspranget.
Foto: Charlotte Blom Eriksen.

Blant disse organisasjonene er det stor variasjon, både i type organisasjon, størrelse, aktivitet og struktur. Den Norske Turistforening er størst med 65 405 tellende medlemmer mens Norske Samers Riksforbund er minst med 145 tellende medlemmer. Organisasjonen med flest tellende lokallag er Ungdom og Fritid med 612 lag, mens Senter for Flerkulturell Ungdom har færreste med tre. Der de største organisasjonene gjerne har flere titalls ansatte har de minste i mange tilfeller ingen.

Frifond organisasjon musikk har nasjonale organisasjoners lokale musikkaktiviteter for og med barn og unge under 26 år som målgruppe. I 2020 var det 18 musikkorganisasjoner som fikk tilskudd.

Blant disse er BandOrg som har fordelt Frifondtilskudd siden 2007. Gjennom disse 14 årene har de behandlet tusenvis av søknader, og har fordelt nærmere 40 millioner kroner.

– Frifondpenger har hatt en svært viktig rolle for utviklingen til norske band og artister siden ordningen trådte i kraft. Alle store band og artister har begynt i det små, og alle har også på et tidspunkt trengt hjelp. Med tilskudd fra Frifond har drømmer og karrierer blitt oppnåelige. BandOrg har gleden hvert år av å gi tilskudd til den avgjørende debutplata, kjøp av viktige instrumenter og til konserter som former karrierer og forandrer liv, sier daglig leder i BandOrg, Jo Tandrevold.

Frifond har utviklet seg gjennom 20 år

Det er ikke bare tildelingene som er varierte. Frifond sin grafiske profil har også forandret seg gjennom de siste 20 årene. Vår første nettside var alt annet enn moderne:

Frifond.no i år 2000
Frifond.no i år 2000

Siden har nettsiden gått gjennom disse forandringene frem til sånn vi ser ut i dag:

Frifond 2002
Frifond.no i 2002.
Frifond.no i 2008
Frifond.no i 2008.
Frifond i 2011.
Dette var vår forrige nettside, som ble pensjonert i 2018.

Også logoen vår har forandret seg i løpet av 20 år.

Våre originale logoer.

Frifond-raketten overtok for disse, og var vår logo frem til vi fikk nye nettsider i 2018.

Frifond-raketten
Frifond-raketten som ble pensjonert i 2018.

Har du en idé du trenger penger til?

Vi støtter grupper som vil starte et prosjekt i nærområdet sitt. Sjekk om du kan få støtte under.

Jeg vil søke støtte for å

Gå videre