– Jeg har skrevet låter siden jeg var liten

Bendik Kajander (26) er en av artistene som fikk fart på karrieren med støtte fra Frifond. I dag slapp han ny låt: Sola skinn.

Foto: Jonathan Vivaas Kise

Bendik Kajander (26) fra Ørsnes i Lofoten, også kjent som Kajander, gjorde seg for alvor bemerket på musikkscenen sommeren 2016. Da ga han ut låta E du den du vil vær?, som rulla og gikk på norske radioer og festivalprogrammer hele den sommeren. Siden det har det blitt mange musikkprosjekter, og nå er han klar med ny låt og nytt prosjekt – Sola skinn. 

– Hva handler den nye låta om? 

– Den er den første av fem låter. Alle fem låtene handler om en person som tidligere stod meg nær, hvor jeg beskriver forskjellige følelser fra relasjonen. Den kommende låta Sola skinn handler om fortvilelse og håp. Den er åpen, litt abstrakt, og jeg er spent på hvordan folk vil tolke den, seir Kajander til Frifond.

– Har skrevet låter siden jeg var liten gutt

Det er trangt om plassen i norsk musikkliv om dagen, og mange som ønsker seg en framtid i bransjen. Kajander er klar på at han har drømt om dette lenge, og er villig til å legge inn mye tid, krefter og penger for å få det til.

– Jeg har skrevet låter med gitaren siden jeg var en liten gutt, og det har alltid vært en naturlig ting for meg. Etter å ha reist og studert og gjort mange andre ting som ikke var musikkrelaterte, kom jeg etterhvert til konklusjonen at dette var noe jeg var egnet til og hadde lyst til å gjøre nå, sier han.

Han er opptatt av at det bør være musikalske kvaliteter som gjør at du lykkes i bransjen.

– I denne tid med sosiale medier og digital markedsføring er det veldig mange som vil være artister. Og det er mulig å skape overflatiske bilder av hvem en artist er med enkle virkemidler, og sjeldent er det egentlig fokus på det musikalske. Alt det overfladiske fokuset i dagens bransje kan noen ganger være demotiverende, sier han.

– Kjøpte min første egne gitar

– Husker du hva du brukte pengene fra Frifond på? 

– Det første tilskuddet brukte jeg som honorar til en produsent. Han hadde tenkt å gjøre det gratis, men jeg mener man alltid må betale folk som gjør en jobb for deg. Andre gang brukte jeg det på min første egeneide gitar! Har tidligere bare lånt hos pappa. Takk paps!

Han mener at støtten fra Frifond har vært avgjørende for at han har hatt muligheten til å satse på musikken.

– I en tid som student, der penger ikke vokser på trær, så hjalp det virkelig med tilskuddene fra Frifond for å kunne investere i viktige deler av prosjektene.

– Hvis du skulle ha gitt ett råd til andre unge som vil satse på musikken, hva hadde det vært? 

– Gå mange runder med deg selv og vær sikker på om det er noe du faktisk vil gjøre, med alt det innebærer, særlig hvis du tenker på å bli artist. Hvis du er sikker på at det er noe du virkelig vil er det lettere å motivere seg, det vil du merke. En stor del av å satse handler heller ikke om musikk, men standhaftighet og mye annen jobb. Så det kan være lurt å være forberedt på det også, avslutter han.

Vil du ha mer musikkinspirasjon? Sjekk ut intervjuet med JON OLAV, som både er tidligere Frifond-mottaker og vant årets Urørt 2017!

Vil du også ha støtte til å kjøpe din første egne gitar?

Sjekk om du kan få støtte til det fra Frifond musikk

Jeg vil søke støtte for å

Gå videre